Categoriearchief: Actueel

WK scrabble Engelstalig 2018

De 51-jarige Nigel Richards uit Nieuw-Zeeland heeft zondag het wereldkampioenschap scrabble gewonnen. Hij won het spel met het woord ‘groutier’, dat gedefinieerd wordt als ‘nors’ of ‘lastig’.

Het cruciale woord leverde hem 68 punten op. Het is de vierde keer dat Richards met de winst in het Engelstalige WK naar huis gaat. “Ik ben zeer verheugd dat ik dit jaar twee wereldkampioenschappen heb gewonnen, het Franstalige WK en het Engelstalige”, zei hij na afloop van het toernooi. In totaal won hij het spel met 575 punten.

“De concurrentie was sterk tijdens het kampioenschap. Jesse was een zeer indrukwekkende tegenstander”, aldus Richards. Ook de woorden ‘zonular’ (als een kleine zone), dat honderd punten opleverde en ‘phenolic’ (synthetische hars) van 84 punten droegen bij aan zijn overwinning.

Richards woont in Maleisië en speelt al 23 jaar scrabble. Hij won het WK ook al in 2007, 2011 en 2013, en in 2018 dus ook het Franstalige WK. Dit jaar bestaat het wereldberoemde spel zeventig jaar.

Door: NU.nl

Jaarvergadering 2018

Beste leden,

Op 27 september 2018 is de jaarvergadering. De leden worden verzocht uiterlijk om 18.45 uur aanwezig te zijn.

Aansluitend volgt de normale clubavond. Gastspelers zijn na afloop van de vergadering welkom. Dit zal zijn vanaf 19.30 uur.

Het bestuur.

UITNODIGING

In het Gemeenschapshuis Born aan de Prins Bisdomstraat 5 is gelegenheid om zonder deelnamekosten kennis te maken met Duplicate Scrabble.

De locatie is daarvoor op dinsdag geopend van 13.15 uur t/m 16.00 uur. De benodigde speelmaterialen zijn aanwezig en er wordt gespeeld onder begeleiding van leden van de Swentibold Scrabble club Born.

Loop gerust binnen en maak kennis met een prachtig en leerzaam spel dat ook in wedstrijdverband wordt gespeeld in Nederland en België.

Zomerscrabble 2018

Beste leden,

Op onderstaande dagen is er geen reguliere clubavond. De reden staat aangegeven.

Aangepaste aanvangstijd:

  • 12 juli 2018
  • 19 juli 2018
  • 26 juli 2018

  Op bovenstaande dagen starten we om 19.15 uur. Voorziene eindtijd is 21.45 uur.

  Zomerstop, geen clubavond:

   • 2 augustus 2018
   • 9 augustus 2018
   • 16 augustus 2018

Mannen beter in Scrabble

8 september 2017

Mannen doen het beter op Scrabble-toernooien dan vrouwen omdat vrouwelijke deelnemers minder zin hebben om hun tijd te besteden aan het verbeteren van een nagenoeg nutteloze vaardigheid. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Volgens wetenschappers analyseren mannelijke spelers vaker het bekende letterspel en oefenen ze vaker dan vrouwen die het spel vaker spelen als een hobby. Hoewel er gemiddeld iets meer vrouwelijke deelnemers zijn bij Scrabble-toernooien, zijn het vooral mannen die de prijzen opstrijken.

Uit het onderzoek, dat is gepubliceerd in Psychological Research, is er geen verschil in talent tussen beide geslachten. In totaal zijn 300 deelnemers van Scrabble-toernooien in de Verenigde Staten geïnterviewd over hun speelgewoonten.

’Spel vooral als hobby’

Mannen en vrouwen besteden gemiddeld evenveel tijd aan het spelen van Scrabble, maar ze gebruiken hun tijd dus anders. Vrouwen spelen het spel vooral om er blij van te worden en niet om nagenoeg nutteloze vaardigheden te verbeteren, concluderen de wetenschappers. De vrouwen zien het spel vooral als een hobby.

De onderzoekers benadrukken in hun onderzoek meerdere malen dat hun conclusies niet betekenen dat er een verschil is tussen vaardigheden tussen beide geslachten.

Bron de Telegraaf

Ⓒ Roel Dijkstra

Uitnodiging oefenavond

Swentibold scrabble club organiseert op donderdag 31 augustus 2017 een oefenavond.
Deze avond wordt voor geïnteresseerden het wedstrijdspel Duplicate Scrabble gespeeld. Leden van de club begeleiden de geïnteresseerden deze avond.
Deelname kost € 3,50. Per deelnemer worden twee consumpties verstrekt.
Er wordt gestart om 19.30 uur in de bovenzaal van Sport en recreatiecentrum het Anker in Buchten.
We verwachten tussen 22.00 en 22.30 uur klaar te zijn.
Zie voor verdere informatie https://swentiboldscrabble.nl/contact/

Zomerscrabble 2017

In verband met de zomervakantie zijn de openingstijden van de zaal aangepast. Verzoek aan de deelnemers aan de zomerscrabble om op tijd aanwezig te zijn.

De zaal is open van 19.00 uur t/m 22.00 uur op onderstaande dagen:
20 juli 2017
27 juli 2017
3 augustus 2017

De zaal is op de volgende dagen gesloten en is er geen zomerscrabble:
10 augustus 2017
17 augustus 2017
24 augustus 2017

 

Scrabble als topsport

Op het wereldkampioenschap scrabble in het Grand Palais in Lille strijden Engelsen, Nigerianen en Israëliërs om de titel. Stuk voor stuk briljante rekenaars, gezegend met een reusachtig vocabulaire. Toch draait het eigenlijk maar om één man: Nigel Richards, de god van het spel.

De plek waar vele duizenden woorden bedacht worden – sterker nog: waar alleen woorden tellen – is tegelijkertijd misschien wel de zwijgzaamste van de stad. Door de hallen van het Grand Palais in Lille klinkt alleen het rammelen van de letters, die de spelers met een plechtig gezicht uit de groene zakjes pulken. Daarom klinkt het wereldkampioenschap scrabble niet als een evenement dat meer dan vierhonderd mensen uit dertig landen in een congrescentrum bijeengebracht heeft. Eerder als een bos vol tjirpende plastic krekels. Diep geconcentreerd zitten de tegenstanders aan lange rijen tafels tegenover elkaar. Verdiept in duels waarin ze maar al te snel een anagram over het hoofd zien, bonuspunten laten liggen, of de letters van de tegenstander verkeerd inschatten. De jarenlange dagelijkse trainingen, de uit het hoofd geleerde woordenboeken en niet in de laatste plaats de sociale ontberingen zouden vergeefs zijn geweest als U, Q, A, L, T, I, E niet snel genoeg ‘TEQUILA’ oplevert. En ook het prijzengeld van 7000 euro zou verspeeld zijn. Omdat de meeste deelnemers welgestelde academici zijn, zou dit nog de overkomelijkste narigheid zijn. Maar de roem en erkenning in deze kleine maar tegelijkertijd wereldwijde, op het maniakale af hartstochtelijke gemeenschap, zouden onherroepelijk buiten bereik blijven.

Wie gezien heeft hoe toegewijd al deze hyperintelligente mensen zitten te staren naar klompjes letters, een week lang, volkomen ongevoelig voor de uit alle macht lokkende Franse septemberzon, die vraagt zich niet af wat scrabble is, maar: wat is scrabble voor wie? (…)

Bron: 360 Magazine/Reportagen | 28 februari 2017 – 07:00

Goedgekeurde woordenlijst

Professionele Scrabble-spelers kwaad over toevoeging nieuwe woorden

Het populaire gezelschapsspel Scrabble heeft 6.500 nieuwe woorden toegevoegd aan de goedgekeurde woordenlijst. Professionele Scrabble-spelers zijn niet blij met de ‘moderne’ woorden.

Bij Scrabble moeten spelers met een aantal willekeurige letters woorden leggen op een speelbord. De letters worden willekeurig gepakt en het is de bedoeling dat een zo hoog mogelijke score wordt behaald.

Om punten te krijgen voor een woord, moet het woord goedgekeurd zijn. Scrabble heeft 6.500 woorden toegevoegd aan deze zogenaamde goedgekeurde woordenlijst. Woorden als ‘shizzle’, ‘lolz’ (laughing out loud), ‘onesie’ (hansop) en ‘thankx’ (bedankt) kunnen nu gebruikt worden, meldt The Daily Telegraph.

Professionele Scrabble-spelers, die meedoen aan toernooien, zijn niet blij met de nieuwe woorden. “Ze lijken heel oppervlakkig,” aldus de huidige kampioen van het zuid-westen van Engeland. “Het zijn vooral woorden die gebruikt worden door de jeugd en beïnvloed worden door Amerika. Elke generatie heeft zijn eigen taalgebruik, maar ik ben geen fan van deze woorden.”

Het woord dat de meeste punten krijgt, is ‘hacktivist’ (hacker die computersystemen hackt voor politieke redenen). Dit nieuwe woord zorgt dat een speler 22 punten ontvangt.

Bron:
http://scrabblewoord.nl/scrabble-nieuws/